Profile

Brighton House

Type

Residential

Location

Brighton, Victoria, Australia

Completed

2018

Images

Greg Elms & Armelle Habib

The project involved an existing double fronted Victorian house with a council Heritage Overlay. The previous 1980s extension to the rear was removed with a clean break between the original area of house and the extension

The planning restraints meant that careful consideration was given to how the lower level was arranged to position the upper level area of the addition in relation to how it sat within the streetscape. This in addition to the increased local setbacks, posed an interesting challenge to accommodate their functional necessities – on the ground renovating the existing areas of the house and introducing a new ensuite and WIR to the front bedroom, a larger living and dining area, kitchen with walk in pantry, separate laundry and on the new upper level a master bedroom with ensuite, walk in robe and office.

It was a conscious decision to make the addition obviously new from the existing. Utilising brickwork provided a textural reference to the old Victorian but with colours that provide that distinction. The use of the galvanised custom orb cladding, a material found in almost every old lean-too is also used but again kept as a very individual area. The curved edges removed the hard edge of the “box on the back” mentality.

The interior finishes draw on the individual textures of the materials employed. The detail is careful and clean but controlled. The detailing was also very important to the clients, a combination of sensibility, durability and functionality.

Sustainable applications included long-lasting and durable materials such as decorative concrete flooring with in-slab hydronic heating and zoned hydronic heating throughout and double glazed steel windows and sliding doors. Also, the sensible application of good thermally passive design provides for comfortable living.

The result is a very unique addition that compliments the existing building and a home that the clients love living in!